PLIDA

Ç’është PLIDA?

Certifikata PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri) është një diplomë zyrtare e lëshuar nga Shoqëria Dante Alighieri që vërteton njohjen e gjuhës italiane.


Ku njihet PLIDA?

PLIDA njihet kudo. Me 350 qendra në 74 shtete, PLIDA është çertifikata e gjuhës italiane më e njohur në botë. Edhe në Shqiperi PLIDA njihet nga gjithë institucionet falë udhëzimit nr. 20, datë 22.09.2017 të Ministrisë së Arsimit dhe Sportit.


Për sa kohë vlen çertifikata?

PLIDA është e vlefshme përgjithmonë.


Për çfarë duhet PLIDA?

Certifikata PLIDA përdoret kryesisht nga studentët që kërkojnë vizë studimi në Itali (PLIDA B2), por edhe për vizë pune (PLIDA A2), për marrjen e nënshtetësisë italiane (PLIDA B1), lejen e qëndrimit (PLIDA A2), etj.


Si zhvillohet provimi PLIDA?

Provimi PLIDA teston 4 aftësi: dëgjimin (ascoltare), leximin (leggere), shkrimin (scrivere) dhe të folurit (parlare). Duhen të paktën 18 pikë nga 30 për secilën aftësi që provimi të konsiderohet i kaluar. Provimi me shkrim (për aftësitë dëgjim, lexim, shkrim) zgjat nga 2 deri ne 4 orë, në varësi të nivelit. Provimi me gojë zgjat rreth 25 minuta dhe zhvillohet individualisht.


Si mund të regjistrohem në provim?

Mjafton të kontaktosh me sekretarine e Scuola Italiana a Tirana me email tek adresa segreteria@scuolatirana.com ose me whatsapp tek +355 69 861 5537 Në periudhën gusht-shtator 2023 do të mundësohet shërbimi i regjistrimit dhe pagesës online me kartë debiti, i realizuar në bashkëpunim me Bankën Kombëtare Tregtare. Me regjistrimin në provim, kandidatët pranojnë kushtet e përcaktuara në Rregulloren PLIDA të Shoqërisë Dante Alighieri.


Po nëse nuk kaloj një nga testet?

Nëse nuk kalon testin e dëgjimit, leximit, shkrimit apo të të folurit, nuk ka problem: në sezonet e mëpasme përsërit vetëm testin apo testet që nuk ke kaluar. Ke kohë 18 muaj!


Kur janë datat e provimeve?

Hidhi një sy kalendarit të provimeve PLIDA dhe zgjidh datën më të përshtatshme.


Sa kushton?

Provimi i plotë PLIDA kushton 10 000 Lekë. Nëse e ke kryer provimin dhe duhet të përsërisësh një aftësi, mjaftojnë 2 500 Lekë.


Kur dalin rezultatet?

Korigjimi i provimeve PLIDA kryhet në Romë, në selinë e Società Dante Alighieri dhe përfundohet zakonisht për 60 ditë pune (pra numërohen 60 ditë duke hequr ditët e pushimit dhe festat italiane). Nëse të nevojitet korigjim urgjent duhet të njoftosh sekretarinë e Scuola Italiana a Tirana të paktën dy javë para provimit që të prenotosh, kundrejt një pagese prej 3 000 Lekë, shërbimin e korigjimit urgjent. Certifikata printohet në Romë dhe dërgohet me postë pranë Scuola Italiana a Tirana, ku mund të tërhiqet nga studentët.


A e kam marrë provimin?

Për të kontrolluar a kanë dalë rezultatet apo a kanë ardhur certifikatat PLIDA, hyr tek faqja e rezultateve dhe vendos numrin personal ose, nëse nuk je regjistruar me numër personal, vendos numrin e dokumentit të identitetit me të cilin je regjistruar në provim.


A keni teste provë që të përgatitem për provim?

Tek faqja https://plida.dante.global/it/preparati-allesame do të gjesh gjithë materialin e nevojshëm për t’u njohur me provimin PLIDA si dhe disa teste model për gjithë nivelet nga A1, A2, B1, B2, C1, C2.

%d bloggers like this: